Alimentació

Actualment s’ha sol superar les necessitats mitges nutricionals de la població, així doncs, amb aquestes necessitats satisfetes, es menja per molts altres motius, entre ells quals es troba el plaer.
Sovint, la fam que fa menjar a les persones diverses vegades al dia no té res a veure amb la necessitat de reposar les energies consumides, amb la qual cosa es consumeixen més calories de les necessàries, i es crea l’obesitat.
Per mantenir un bon estat de salut i desenvolupar-se de forma òptima s’haurà de seguir una dieta equilibrada, a través de la piràmide nutricional, que consisteix en menjar els aliments racionats segons els diferents grups d’aliments.



Per l’elaboració de menús haurem de tindre en compte el percentatge de calories diaries que consumim, així que les distribuirem de la següent manera:
-         Esmorzar, 25% de calories.
-         Dinar de mig matí, 5% de calories.
-         Menjar, 30% de calories.
-         Berenar, 15% de calories.
-         Sopar, 25% de calories.


Enllaços:
http://www.cucurrucu.com/una-dieta-equilibrada/index.html
http://www.xtec.es/escola/tastam/
http://www.alimentacion.es/es/campanas/consumo_fruta_verdura_escuelas/frutiJuego.aspx
http://obesidadinfantil.consumer.es/web/es/saca_provecho/

20 de novembre: Dia dels nens.


En 1954  des de l’Assemblea general de les Nacions Unides es va pensar implantar el dia Universal de d’Infància. Així en 1959 es va aprovar la declaració sobre els drets dels nens i en 1989 la convenció sobre els drets del nen. La data de aquests dos esdeveniments és el 20 de novembre, per aquest motiu es va consolidar el dia Universal del nen.

Entre altres drets del que es van aprovar, aquests van ser alguns d’ells:

  • ·         Dret a la igualtat indiferentment del seu origen, sexe, raça o religió.
  • ·         Té dret a la intimitat
  • ·          Dret a jugar i a una educació gratuïta.
  • ·         Té dret a ser protegit en conflictes armats.
  • ·         El nen té dret a una família.
  • ·         Dret a la protecció contra el treball infantil.
  • ·         Té dret a una alimentació i a una bona higiene
  • ·         El nen té dret a donar a conèixer la seva opinió.


En resum, amb aquest dia ens volem recordar que el nen no és solament un ser fràgil que se’l ha de protegir que a part d’això és una persona que té dret a ser educat, cuidat i protegit indiferentment d’ on hagi nascut.


Carnaval

És una de les festes més divertides de l’any, ja que es caracteritza per les disfresses i els festivals al mig del carrer, en els quals està quasi tot permès, tal i com ho diu la dita “Per Carnaval, tot s’hi val”.
La data d’aquesta festa no és fixa, si no que varia cada any, pot ser des de finals de gener fins a principis de març.


A Tarragona, el començament i el final de la festa s’indica quan el tonel, que es situa a la plaça de l’ Ajuntament, es crema en mig dels focs dels diables amb un castell ple de focs artificials.

Els menjars més representatius del carnaval són, les coques de llardons, els llardons per ells mateixos, la sardina, la botifarra d’ou, i per dijous gras, l’ou.


A les escoles també es treballa la festa de carnaval i amb ella el rei carnestoltes, el qual es crema per finalitzar la festa.

Si voleu escoltar el conte del carnestoltes i la seva concubina, aneu al següent link:
http://www.goear.com/listen.php?v=215c671

Links per realitzar activitats:
http://www.edu365.cat/carnaval/index.htm
http://clic.xtec.net/db/act_ca.jsp?id=2004

Nadal I Conte: El Nadal d'en Mickey!

Aquí us penjem un video sobre el Nadal, està en tres parts, és molt interesant ja que parla sobre els valors de les persones quan arriba aquesta magnifica data, tan especial per a tots.

Esperem que us agradi!

Primera part


Segona part 


Tercera part

Nadal

Aquest es un dels centres d'interès que més els hi agrada treballar als nens/es.

Us explicarem una mica d'historieta sobre els Reis Mags i el tortell de reis, i os posarem la carta als reis per a que la pugeu imprimir i així els nens l'escriguin i la puguin enviar.


- Els Reixos, són uns mags que van ser  guiats per un estel fins arribar a Betlem per  portar-li  regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra.
Els tres Reis són:

-Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i  blancs, anava vestit amb una túnica de color verd i amb una capa taronja, d’origen europeu, i va oferir l’or a Jesús.

-Gaspar, el rei ros,  jove, tenia la pell blanca i rosada, i els cabells castanys, anava vestit segons l’estil gòtic, llueix una túnica taronja i una capa vermella, d’origen asiàtic, i va donar l’encens a Jesús.

-Baltasar, el rei negre, vesteia segons l’estil dels àrabs, portava una túnica vermella i una capa blanca,  d’origen africà i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra.



- El dia 6 és típic menjar el Tortell de Reis que és un pastís típic català el qual te  forma d’anella,està fet de pasta fullada esta farcit de massapà encara que actualment també se li posa nata o crema, porta fruita confitada i pinyons al damunt, al centre està decorat amb una corona.  
En aquest tortell ens trobem dues sorpreses amagades: una fava seca i una figura. Diu la tradició que aquell qui troba la figureta és coronat, mentre que qui  troba la fava li tocarà pagar el tortell el pròxim any.










CARTA ALS REIS MAGS















Els Colors

Primer pas per conèixer els colors
El procés que podeu trobar en aquest link és perfecte per explicar els colors als infants.

 
Parla del sol i les ombres explicant com fer activitats amb els infants gracies això i finalment introduïm l’arc de sant Martí per els colors.


Les joguines, la paret de l’habitació, tot l’entorn te un color especial i diferent que encara el infant no coneix; però no necessita arribar a la llar d’infants per iniciar el seu aprenentatge, aconsellem alguns jocs senzills per estimular.
-          Dir el color dels objectes com les sabates blaves, camisa blanca...
-          Fer construccions amb dos colors i demanar que guardin un color.
-          Escollir un dia per vestir-se d’un sol color i utilitzar tots el accessoris també d’aquest color.
-          Col·loca en una caixa elements de diversos color i demana-li que separi un color de la resta.
-          Pel carrer senyala objectes i identificar el color.
Tot els infants arriben amb més o menys coneixements a l’escola primaria. De totes maneres sempre se’ls comença a educar en els colors més bàsics.


Colors i Formes 

Joc educatiu COLORAMA, aquest joc obliga als infants a fixar-se amb atenció, comparar, nombrar i ordenar mentres desenvolupen la seva destresa manual i el pensament lògic.
 
Un joc divertit per la introducció al coneixement dels colors i les formes.
Ideal per nens i nenes de 3 a 6 anys.

Aqui podeu trobar jocs interactius per treballar els colors, pintar dibuixos que els i agraden i els estimulen per aprendre més.

Les estacions

A continuació us exposarem una gran quantitat de recursos i pàgines on podeu trobar molta informació per treballar les estacions amb els infants.
Quatre projectes d’activitats per l’àrea de descoberta del entorn en educació infantil sobre les estacions del anys. Els projectes es presenten per separat per facilitar treballar amb ells durant les quatre estacions.
http://clic.xtec.cat/db/act_es.jsp?id=3587


  • La primavera
  • L’estiu
  • La tardor
  • El hivern 
        • Jocs interactius molt divertits i educatius, podeu descargar el programa i jugar junt als vostres fills en activitats que expliquen des de la roba de cada estació fins el temps i altres aspectes observables de les estacions.

La Tardor:
En aquest bloc podeu trobar una gran varietat d’activitats per a treballar amb els infants.

La primavera
Per treballar la primavera podeu crear un hort, si no teniu la possibilitat per manca d’espai, existeixen moltes activitats amb plantes, com la de tenir una a classe o a casa on l’infant sigui el protagonista de tenir cura de la planta.
Si teniu la possibilitat la creació d’un hort es una experiència molt bonica on podeu treballar la importància del sol per les plantes, així com l’aigua. Explicar perquè floreixen els arbres i com evoluciona el temps al llarg de la primavera.



Panells de temps
Aquests són un element bàsic en les aules i perquè no a casa. És una manera de treballar el temps al llarg de tot el curs i destacar els canvis de cada estació. Podeu trobar gran varietat de panells, en aquest cas us adjunto un en forma de joc per fer més dinàmica la observació del temps.
Panel del tiempo en forma de ruleta
Aquí us deixo un altre panell per treballar les estacions i els mesos del any. Esta destinat per infants de 5 anys.

Estiu
Jocs d'aigua
No perdeu l'oportunitat de treballar i vivenciar les activitats. L'estiu es el moment perfecte per mullar-nos i jugar a embrutar-nos.  
Us deixo un recull de jocs d'aigua molt utils per qualsevol tarda d'estiu.

  Les quatre estaciones de Vivaldi.
Aprofiteu la musica per potenciar els sentits en els vostres infants. A nivell audiovisual, perquè no es un moment perfecte per donar a conèixer música i cultura i experimentar d'altres maneres amb l'entorn. 


Dia del pare i Dia de la mare

Ara us explicarem aquest dos dies tan especials, on els podeu dur a terme a l'escola o a casa, no especificarem cap activitat però si que us podem dir algunes coses per fer:

- un punt de llibre
- un dibuix
- una postal
- alguna flor per la mare
- ...

Tot seguit us expliquem el dia del pare i el dia de la mare:

El dia del pare

El dia del pare és molt semblant al dia de la mare, però aqui el conmemorat és el pare. Es celebra el 19 de març.
Com anècdota dir que primer es va celebrar el dia del pare, i amb el temps van pensar en fer també un dia especial dedicat a la mare.




El dia de la mare

El dia de la mare es celebra el primer diumenge de maig a Espanya, en altres llocs es celebra depenent de les dates, per fer honor a totes les mares.
Ara a l’actualitat s’ha convertit en una festa a molts llocs del món.











Halloween i Castanyada

Aquesta festa es celebra el 31 d’Octubre. La festa de Halloween es celebra als països anglosaxons, principalment als Estats Units, Canadà i el Regne Unit. Els nens surten al carrer disfressats, principalment de personatges ficticis com fantasmes, bruixes i monstres, i demanen dolços a la resta de veïns.



La Castanyada és una festa popular de Catalunya en la que es mengen castanyes,panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la Castanyada és el moscatell.


* Com fem els panellets?
Ingredients:
½ Kg Ametlla crua molida
½ Kg Sucre
250gr. Patata cuita
Pell ratllada de llimona
2 ous sencers
1 iema d’ou
Ingredients extra:
Coco ratllat
Pinyons
Ametlles
Xocolata
Preparació:
Cou la patata amb pell, pela-la un cop cuita i deixa-la refredar. Xafa-la amb una forquilla i barreja-la bé amb el sucre, després agrega l’ametlla molida, la ratlladura de pell de llimona i la barreges bé.
Separa iema de les dues clares d’ou, reserva-les i fica les iemes a la mescla anterior amb tots els ingredients.
Separa els ingredients extra en plats diferents. Fes boletes amb la massa i afegeix-les els ingredients extres.
Prepara una safata de forn amb paper d’alumini i una mica de farina. Engega el forn amb el grill a 170º per que es vagi escalfant.
Col·loca les boletes a la safata i passa un pinzell per la superfície dels panellets de pinyons i ametlles amb la iema d’ou.
Finalment es posen al forn durant 10-12 minuts, tot controlant de retirar-los en el moment que estiguin daurats.
Enllaços:
*La Castanyada

*Festa Halloween


Recursos educatius

Després de treballar els diferents recursos educatius que podem aplicar a l'educació d'avui en dia, us oferim una sèrie d'activitats relacionades amb les diferents festes, costums i tradicions treballades a les escoles per tal d'ajudar i orientar els educadors i pares a focalitzar la manera de treballar diferents aspectes d'aquests centres d'interès.

Paulo Freire a l'Educació

Fill d’una família de classe mitja pobre de Recife, al Brasil, va néixer el 19 de setembre de 1921
Paulo Freire va conèixer la pobresa i la fam durant la “Gran depresión” de 1929, una experiència que formaria les seves preocupacions per els pobres i que l’ajudaria a construir la seva perspectiva educativa. Freire va estudiar filosofia i psicologia del llenguatge al mateix temps.  Va donar classes de portuguès a secundaria. Es va casar al 1944 amb Elza Maia que era professora de primària. Van tenir cinc fills i van col·laborar per la resta de la seva vida.


Paulo Freire deia que mancaven educadors desitjosos de ser més conscients de canviar el món.
Basava el seu mètode en la teoria i la pràctica, va treballar en l’alfabetització d’adults i ajudava a preparar els adults per a la vida social. Gràcies al qual molts ciutadans van poder votar. ( Els analfabets no podien).

 
Principis:
                S’ha d’establir una relació dialèctica per canviar i millorar.
-          Col·laboració
-          Unió
-          Organització
-          Síntesi Cultural

La vida es un risc, “ no es posible vivir y menos sin riesgos”
El saber es com la donació. Però ningú o sap tot. Així existeix una situació d’igualtat entre el docent i l’alumne.

L’esperança d’aquest món canviarà es una necessitat ontològica. L’esperança motiva i dona força.    
-          No podem educar si no tenim en compte el context cultural.
-          Tot allò que ens envolta són elements educatius.
-          El llenguatge no pròxim es un error pedagògic.

L’educació per si sola no transforma el món.
-          Pedagogia de la pregunta.
-          A partir de coses significatives i quotidianes treballar les paraules i ajudar a les persones a comprometeres amb l’aprenentatge.

En aquest link podeu trobar entrevistes al propi Paulo Freire.

Violència de Gènere



El pròxim dia 25 de Novembre es el dia internacional contra la violència de gènere, un problema davant el que no podem tancar els ulls i sobre el que hem de treballar amb força per aconseguir la seva eliminació. Hem de treballar a les escoles i conscienciar als nostres alumnes contra aquest tipus de violència.

Des del ministeri de igualtat es promouen diferents aspectes per ajudar a les dones amb problemes  de violència de gènere.

Des d’aquí també volem recordar el número 016 on animem a tota aquella dona que necessiti ajuda, o simplement qui vulgui consultar quins protocols d’ajuda pot seguir una persona en aquesta situació. Animem també a veïns, amics, coneguts, tothom sap de algú que li sembla, que creo , que potser aquella veïna, aquella amiga,... Deixem de sospitar i brindem la nostra ajuda. Preguntem si tot esta bé, vigilem la situació i si es necessari fem arribar la persona als serveis assistencials pertinents i ajudem a que cada cop la veu de la dona maltractada es faci més forta.

Des de aquest bloc volem recordar la situació dels  infants en aquest moments, a vegades ho deixem de banda, ja que la nostra atenció es veu centrada en una persona que viu en perill, però hem de tenir present que els infants són esponges i ho veuen i saben tot. Podem tancar-li la porta però no els hi tancarem les orelles.
Existeixen gran varietat de contes pels quals podem tractar la situació familiar, en aquest cas la de violència.



En aquest linc podeu trobar un conte sobre la por, i com tractar-la.
"La hormiga Viajera"http://www.encuentos.com/cuentos-de-insectos/la-hormiga-viajera/





Us animem a que indagueu en el món de la literatura infantil per tractar temes durs com poden ser el de la violència , a la vostra pròpia casa.
Tinguem present que hem d’educar conscientment en tot moment des de la igualtat entre homes i dones i pujar aquest valors des de la infància, perquè a la llarga els nostres infants siguin persones millors.


Con la tecnología de Blogger.