Interculturalitat


“Una cultura no evoluciona si no es a traves del contacte amb altres cultures. Però els contactes entre cultures poden tenir característiques molt diverses. En la actualitat s’aposta per la interculturalitat que suposa una relació de respecte entre cultures.”
Fragments de text extrets de l’article:
La comunicación intercultural de Miquel Rodrigo Alsina


INTERCULTURALITAT I EMOCIONS
Per definir interculturalitat habitualment ens prenem la llibertat de parlar sobre les cultures, les ètnies i el món intercultural en general, deixant de banda la importància de les emocions.
Com adults molts cops escoltem definicions que són molt greus i impacten contra les persones de manera sobrehumana, perdent el respecte entre les persones fent acusacions que es transmeten als infants de manera directa o indirecta.

Per aquest motiu en aquest moment m’agradaria deixar de banda els prejudicis i parlar de persones, parlar de nosaltres.
Què és la cultura? Què sentim cadascun de nosaltres quan parlem de trets culturals? La nostra infància, els moments familiars, les celebracions, les festes tradicionals, el món dels pobles, les festes majors, la gastronomia... Podríem estar així molt de temps, però per què no aprofundim?
Com a trets culturals parlem de els gegants del poble, el cos blanc de Salou, Santa Tecla de Tarragona, la truita de patata, el pa amb tomàquet, les festes de nadal amb família, les comunions, els diumenges a casa amb la família, les nits d’estiu dels pobles dels pares, cadascú potser te la seva pròpia llista de trets culturals i allò que promovem com a cultura pròpia.

I encara més, Per què són importants per nosaltres?
El cos Blanc de Salou molt important per els seus ciutadans així com Santa Tecla per els Tarragonins, època d’esbarjo i diversió que vivim amb la família i els amics. La truita de patata de la nostra mare que tan bé fa, o en ocasions ens recorda a l’àvia o aquella persona que la feia quan tots ens reuníem al voltant de la taula. Les festes de nadal, ja no per motiu religiós , sinó per la trobada amb amics o familiars que potser no tractes tot l’any i recordes en aquests moments. Els diumenges a casa dels avis, pares i nits i tardes d’estiu jugant a jocs típics, anant a les activitats del municipi.

La meva generació recordarà el que es viure damunt la bicicleta jugar a jocs típics, baralles, menjars de casa, jugar al carrer, etc... I les noves generacions tindran altres coses a dir.

Però hem de recordar que a llarg termini són aquestes les característiques que conformen els trets culturals de la nostra societat d’avui en dia, ja que perduren en el temps d’una manera o altre.

Ara es el moment de parlar de les EMOCIONS.
Què significa per nosaltres quan fèiem els deures amb la mare? O ens explicàvem un conte? O aquell menjà que fa l’àvia que tant ens agrada? El menjars de nadal amb la família...
Quan recordem això tenim sentiments retrobats del tracte amb la mare al fer els deures o l’afecte amb que l’àvia et feia aquell dinar, i en recordar-nos de retrobar l’amor del nadal que en realitat es la trobada de la família.

Un cop dit això i si de veritat s’ha entès , entendreu que existeixen moltes cultures que estan creades per aquest mateixos trets en altres moments històrics, religiosos i politics que han afectat a la consolidació de les cultures.
En la resta de cultures també existeix un menjà típic que potser te un nom diferent a la truita de patata i segurament també tenen altres festes tradicionals i sopars familiar o celebracions que es puguin fonamentar en aspectes religiosos com el nadal aquí, però que igualment signifiqui un retrobament familiar.

Si voleu polèmica heu de saber que el conflicte entre cultures no existeix, són simples malentesos.
No us enfadaríeu si algú digues que el cos blanc no es tan meravellós com Santa Tecla? O qualsevol altre festa pròxima a cadascú es comparés amb qualsevol altra. O que la truita de patata es millor que el pa amb tomàquet? O simplement que les festes d’estiu són millors que les de nadal?
I una simple afirmació com aquesta, no fa saltar les nostres emocions? El fet de sentir que algú considera que la truita de l’avia es pitjor que el pa amb tomàquet, segons l’opinió d’alguna persona ens fa rebre aquesta informació com una amenaça quan en realitat el que passa es que no ens atrevim a descobrir que per alguna persona aquest pa amb tomàquet significa igual d’important que la truita de l’àvia per nosaltres.

Es quan algú s’implica emocionalment en una situació quan sorgeix el conflicte. I heu de tenir en compte que això es un conflicte emocional, i si això passa entre persones d’altres cultures segueix sent un conflicte EMOCIONAL.

VALORS INTERCULTURALS PER ELS NOSTRES FILLS
Heu d’entendre que els vostres fills han de viure molt i han de trobar-se en situacions iguals i/o diferents a les que hem viscut nosaltres, i per això primer han de trobar-se a ells mateixos i tenir respecte amb ells mateixos per respectar que tothom té una vida i tota vida es respectable.
Hem d’educar als infants en l’assertivitat i l’empatia, per tal d’assolir infants amb sentiments i emocions pròpies de la definició de humanitat.


Aquí podeu trobar també la ponencia de D. Pablo García Maestro.

 Riqueza de la interculturalidad
(14-10-2009)

http://www.archiburgos.org/penitenciaria/documentos/ponencias/Riqueza%20de%20la%20interculturalidad.mp3 

0 comentarios:

Publicar un comentario

Con la tecnología de Blogger.